Simultaan 21 augustus 2023

21 augustus 2023 gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als de slag om de Brake. 19 dappere strijders gingen in het hol van de leeuw de strijd aan met onze kersverse clubkampioen. Toeval of niet maar Johan had in de interne competitie 2022/2023 ook precies 19 partijen gespeeld. Hiervan verloor hij er maar 1 en ook moest hij slechts 1 remise toestaan. Dat kan dus beter (of slechter – het ligt er maar aan hoe je het bekijkt) en daarom waren onze gladiatoren tot de tanden toe gewapend om de interne koning van zijn simultaan-troon te stoten.
We zullen de belangrijkste gebeurtenissen per deelnemer even kort langslopen zodat historici tot in lengte van dagen zich kunnen verbazen over de gebeurtenissen die hier toen plaatsvonden. (tussen haakjes staat het verschil in rating)

Erik (- 975)
Net als bij landelijke verkiezingen, is er bij een simultaan ook altijd een strijd gaande om de eerste uitslag te leveren. Hiertoe had Erik het geslepen plan bedacht om een opening te spelen die hij normaal gesproken niet speelt. Dit bleek niet helemaal te werken want de opening speelde hij ondanks alles als een jonge god. Op zet 13 had hij Johan voor onoverkomelijke problemen kunnen plaatsen (ruim -7) maar ook het vervolg bood nog perspectief op een lang verblijf achter het bord. Dat kon natuurlijk niet de bedoeling zijn en op zet 17 trok Erik de stekker uit de partij. Volgens Stockfish wat prematuur want +2.4. Maar de concurrentie zat hem kennelijk op de hielen of de frituur lonkte…

Rob (- 519)
Rob bevindt zich net als zijn favoriete voetbalclub nog in de opbouwfase voor het nieuwe seizoen. Nieuwe spelsystemen (lees: nieuwe opening) worden ingeslepen. Oefenduels worden gespeeld. En dus een ideale gelegenheid om je krachten te meten met de Champions League winnaar van het vorige seizoen. De openingsfase verliep voorspoedig dus de nieuwe spelwijze kan al afgevinkt worden. Maar de conditie laat nog wel wat te wensen over. Vanaf zet 16 sloop de vermoeidheid erin en een bezoek van een dame op h7 bespoedigde het einde. Werk aan de winkel dus! 😉

Eric (- 671)
Onze extern competitieleider zit natuurlijk met een duivels dilemma. Hij wil aan de ene kant natuurlijk persoonlijk een goede prestatie leveren maar aan de andere kant wil hij ook het vertrouwen van onze aanvoerder van het eerste op peil houden. Wat te doen? Nou, rustig een partijtje spelen waarbij de stelling elke zet net een tikkeltje minder wordt voor zwart. En dan maar hopen dat de verslaggever van dienst het niet in de gaten heeft. Dat had hij natuurlijk wel want de zwakte op a7 (op de open a-lijn) was niet echt over het hoofd te zien. Maar desondanks: missie geslaagd. En aan de persoonlijke prestaties gaan we dit seizoen gewoon weer werken!

Diego (- 1252) en Mario André (geen rating)
Ik weet niet of onze intern competitieleider de simultaan bij de FIDE heeft aangemeld, maar dankzij deze twee kornuiten is de ontmoeting met de clubkampioen een evenement van internationale allure. Mario André speelde hierbij als een Vishy Anand in zijn beste dagen. Geen tijd nodig om de zetten te bedenken maar voortdurend de laatste playlist op Spotify aan het bekijken. Of dit een wijze strategie was, valt te bezien want bij beide heren resulteerden slechts rokende puinhopen. Dat hadden ze zelf ook door want tegen 21:50 kozen ze stiekem het hazenpad. Een bezoekje aan de “mixed-zone” was er niet bij en uw verslaggever kon zijn zorgvuldig in het Spaans geformuleerde vragen voor een volgende keer bewaren….

Silvan (geen rating)
Silvan had zich tot doel gesteld om niet als eerste klaar te zijn én zoveel mogelijk van de lokale delicatessen te proeven. Hiertoe had hij een zeer strategische plek ingenomen. Aan zijn rechterkant zat zijn jeugdtrainer die hem zorgvuldig door de opening kon souffleren. En aan de linkerkant was hij vergezeld door Erik van wie de voorkeur voor diepvries-snacks wijd en zijd bekend is. De opening (hoe kan het ook anders?) verliep volgens het boekje, maar op zet 12 kwam er toch de klad in toen Silvan zomaar een paard in liet staan. Daarna bood hij tot zet 26 toch nog zeer hardnekkige weerstand. Maar tegen tien uur was het pleit in het voordeel van de simultaangever beslecht.

Etiën (- 116)
Hoogste tijd dat er ook wat goed nieuws van het front te melden is. Johan had tot nu toe al een indrukwekkende 6-0 opgebouwd. Maar Etiën was vast voornemens om zijn pupil aan de linkerzijde te tonen hoe het spel nu echt gespeeld moest worden. Hiertoe had hij besloten om Johan te bestrijden met zijn eigen wapens (Parlez vous Français?) En dit lukte wonderwel aangezien Johan ten onrechte besloot om op zet 9 zijn goede loper te ruilen tegen Etiëns slechte loper. Daarna werd de witte stelling vakkundig door Etiën ontmanteld en konden de 19 strijders eindelijk hun eerste winstpunt laten optekenen.

Thijs (- 475)
Het spreekwoord luidt dat wanneer er een schaap over de dam is dat er dan meer volgen. Dit bleek wel het geval te zijn want Etiëns overwinning was de inspiratie voor Thijs om ook een zege voor de zwartspelers bij te laten schrijven. Op deze plek ga ik er verder niet meer woorden aan vuil maken want Thijs was de laagst-gerate speler die een vol punt kon laten noteren. En dat levert hem een partijanalyse in het volgende clubblad op! In ieder geval is hij het seizoen goed begonnen (wel met enig fortuin moet ik zeggen) en kon als kersverse aanwinst voor ons eerste team al voldoende indruk maken op de captain van dit illustere gezelschap. Dat belooft wat!

Peter (- 417)
Peter liet zich niet door de agressieve neigingen van de witspeler van de wijs brengen. Hij accepteerde de aangeboden waar zonder morren. Al moest daar natuurlijk wel de nodige denkkracht bij gebruikt worden (zie foto). Maar uiteindelijk was Johan zo onvoorzichtig om een ijzersterk paard op e5 toe te laten waarna Peter als een echte professional de partij uitschoof: een partij uit één (geofferd!) stuk dus.

Sander (- 963)
De opening liep voor Sander niet al te voorspoedig. De echte spelers van het 55+ schaak moeten natuurlijk eerst even warmdraaien. Maar daar heeft onze simultaangever geen boodschap aan! Na een zet of acht keek Sander al tegen een niet al te goede evaluatie (+7 voor wit) aan. Maar daarna wist hij toch zijn rug te rechten en Johan voor de nodige problemen te plaatsen. Dit maakte dat de partij toch nog 33 zetten duurde. Voorwaar een prestatie van formaat!

Dick (- 657)
Dick heeft aangekondigd dat hij een einde wil maken aan zijn voorzitterschap van onze vereniging. Nu heb ik op deze avond al ontdekt dat er een nieuwe job voor hem geschikt zou zijn. Gezien de opening kan hij met onmiddellijke ingang opereren als de ambassadeur voor de clubcursus “Italiaans voor beginners”. De stelling die hij op het bord kreeg was niet bepaald goed voor zwart en kon zo als voorbeeld aan de cursus toegevoegd worden. (al heb ik het vermoeden dat er al wat tekst aan Dicks stelling gewijd is!) Verbazingwekkend genoeg wist hij toch nog in een redelijk eindspel te komen, maar hier gaven Johans kwaliteiten toch de doorslag.

Wim (- 702)
Van Wim kreeg ik alleen de mededeling dat hij zijn notatie nog bij elkaar moest plussen. Zoals de oplettende lezer zal opmerken is dit toch enigszins een familiekwaal. Maar het resultaat mocht er zijn. Hij wist ondanks ruim 700 ELO-punten verschil Johan op een remise te houden. En dat mag dan wel met hoofdletters in de krant. Onze clubkampioen heeft namelijk een aversie tegen deze uitslag. Als het mocht zou hij zelfs met Koning tegen Koning nog doorspelen. 😉

Harry (- 513)
Ik heb een poging gedaan om Harry’s notatie te ontcijferen. Maar ik vrees dat ik ook hier de hulplijn van de Gamma nodig heb. Een enkele blik op Harry’s stelling gedurende de avond leerde wel dat hij solide tegenstand bood. Pas in het eindspel (met een uitgedund spelersveld en minder bedenktijd) werd na 47 zetten door Harry de witte vlag gehesen.

Jan Willem (- 752)
Jan Willem hanteerde, geheel in stijl (zeker tegen Johan!), de botte bijl. Hij stuurde zijn manschappen op de koningsvleugel naar voren. Kennelijk verraste dat onze clubkampioen toch enigszins want onze nieuwkomer in het schaak wist een alleszins acceptabele stelling op te bouwen. Pas later in de partij werd zwarts stelling met een blikopener geopend en toen waren de gaten op de koningsvleugel natuurlijk ineens aanzienlijk. Er was dan ook geen ontsnappen aan voor zwarts monarch.

Chris (- 831)
Ook hier wist de simultaangever in de opening geen indruk te maken. Met actief spel kon Chris lange tijd Johan op afstand houden. Hij bereikte zelfs een dubbel toreneindspel met een pion minder. Dit leek ook nog enigszins kansrijk op remise. Maar zoals wel vaker gaven de kennis en kunde van onze clubkampioen de doorslag.

Rody (- 380)
Rody wist op zet 48 de verdwaalde witte koning in het midden van het bord mat te zetten. Maar voor we zover konden komen, moest wel eerst de notatie wat gereorganiseerd worden. Gelukkig hebben we een medewerker van de lokale bouwmarkt in ons midden die kennelijk wel gewend is om cryptische bestellingbriefjes te duiden. Met dank aan hem werd de partij gereconstrueerd en – voor zover de notatie nu daadwerkelijk correct is – schetste dat een beeld van een zwartspeler die solide speelde en de kansen verzilverde toen ze hem geboden werden.

Niels (- 302)
Niels ging op safari in donker Afrika. Hij bediende zich namelijk van het Olifant – gambiet (1. e4 e5 2. Pf3 d5) Overigens is dit een opening die de witspeler heel erg vroeg in zijn glorieuze carrière ook al gespeeld heeft. Vandaar dat ik na 3. exd5 (de voor de hand liggende zet) nog niet verrast was. Maar dat veranderde snel toe Niels op zet 3 in plaats van het gebruikelijke 3… e4 of 3…. Ld6 met 3… Pf6 aankwam. Uiteindelijk resulteerde, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, “a complete mess”. Ik doe dan ook geen poging om achter de ultieme stellingsinschatting te komen. Wat wel zeker is, is dat Niels na 50 zetten de partij op zijn naam wist te schrijven.

Rachel (- 866)
Het is wel een heel ondankbare opgave voor Rachel om het tegen haar echtgenoot en coach op te nemen. Hij kent immers als geen ander haar openingsrepertoire. Wit snelde dan ook meteen met zijn h-pion (Harry heet hij tegenwoordig) naar voren. En toen deze zowaar h6 mocht bereiken werd de fianchettoloper van zwart naar het ondankbare veld h8 gedwongen. Met een paard op f6 en een pion op e5 had deze loper geen toekomst meer. Wit speelde dan ook de facto met een stuk meer. Maar aangezien de overige zwarte stukken wel goed geposteerd waren kon Rachel nog lang tegenspel bieden, alleen uiteindelijk was het wel duidelijk wie “boss” is.

Al heb ik wel een donkerbruin vermoeden dat in huize Op den Dries de rollen wel eens anders zouden kunnen zijn…. 😉

Guy (+ 8)
Ja, je leest het goed! Dit is het enige bord waar de simultaangever de underdog was. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Zeker niet toen Johan met f2-f4 toch wel erg veel zwaktes (op g3 en e3) creëerde. Dit leverde hem “als straf” twee octopussen op. Eerst verscheen er een paard op e3. Toen deze zich tegoed had gedaan aan de belangrijkste verdediger van de witte koning (de loper op g2) volgde het andere paard dit voorbeeld en installeerde zich op d3. Daarna wist Guy gemakkelijk de partij naar zich toe te trekken.

Resultaten:

WitRating witZwartRating zwartVerschil ratingResultaat
Johan op den Dries2131-Erik Eikenaar1156-9751
Johan op den Dries2131-Silvan
Trenning
1
Johan op den Dries2131-Etiën Alssema2015-1160
Johan op den Dries2131-Dick Poffers1474-6571
Johan op den Dries2131-Rob Hegeman1612-5191
Johan op den Dries2131-Eric Klaasen1460-6711
Johan op den Dries2131-Diego
Castellanos
879-12521
Johan op den Dries2131-Mario André
Castellanos
1
Johan op den Dries2131-Rody Brinkhuis1751-3800
Johan op den Dries2131-Chris Bos1300-8311
Johan op den Dries2131-Niels Voortman1829-3020
Johan op den Dries2131-Jan Willem
Altink
1379-7521
Johan op den Dries2131-Harry Doctor1618-5131
Johan op den Dries2131-Wim Brinkhuis1429-7020,5
Johan op den Dries2131-Sander Lamers1168-9631
Johan op den Dries2131-Peter de Noord1714-4170
Johan op den Dries2131-Thijs Kampman1656-4750
Johan op den Dries2131-Rachel op den
Dries
1265-8661
Johan op den Dries2131-Guy Bielderman213980
1520,2412,5/1965,79%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *