Training

Tijdens de trainingen van het seizoen 2022-2023 zijn de trainingen gestart met het trainen van tactiek door middel van openingen. De jeugd ziet zo welke tactiek er in bepaalde openingen zitten en leren zo zelf trucjes op te zetten in hun eigen partijen. Een voorbeeld van een training kun je zelf ook proberen, deze staat hieronder uitgewerkt. Naast het opzetten van de trucjes in de trainingen leer je ook hoe je zo’n opening speelt, dus het is niet alleen een trucje, maar ook een goede opening.

De jeugd speelt in dit geval zwart, dus het is ook het beste om zelf zwart te spelen. Denk ook goed na voordat je naar het antwoord kijkt, anders leer je er veel minder van. Sommige trucs zitten wat dieper dan je zou denken, dus blijf proberen, wanneer je er dan echt niet uitkomt, dan kun je naar de volgende zet gaan en het weer proberen, niet gelijk doorgaan met het gehele antwoord.

[pgn] [Event "Trainingspartij"] [Site "Computer"] [Date ""] [Round ""] [White "Trainer"] [Black "Pupil"] [Result ""] [ECO "D01"] 1. d4 Nf6 { voor beide een goede openingszet en ze houden zich beide aan de gouden regels} 2. Nc3 { na deze zet wil zwart zeggen dat het paard eigenlijk niet erg goed gepositioneerd is door het spelen van} 2... d5 { waarna wit probeert te gaan aanvallen op de d5 pion. Wit speelt:} 3. Bg5 { om het paard te slaan waarna de d5 pion onder druk kom te staan. Dat wil hij wel zo lang mogelijk uitstellen omdat het loperpaard later in de partij meestal sterk is. Wat speelt zwart om dit tegen te gaan?} 3... Nbd7 { wanneer zwart met een paard kan terugpakken, is er geen verschil in de druk op d5, dus dit is het goede antwoord. Welke manieren zijn er om e4 te ondersteunen door wit? De opties waren: f3, Dd3 en via e3 Ld3, wat natuurlijk lang duurt} 4. Qd3 { dit ontwikkeld een stuk, zet de lange rokade vrij en ondersteund e4} 4... h6 { De loper wordt aangevallen en wit moet reageren, het paard slaan wil wit niet en speelt:} 5. Bh4 { Nu is onze truc al bijna klaar. Wit wil graag e4 spelen en het is genoeg ondersteund, hij wil dit gaan doen en nu zetten we onze truc in zodat wit dit eigenlijk helemaal niet kan!} 5... c6 $1 { Dit stopt wit van het spelen van e4, waar eigenlijk zijn hele partij om draait. Wanneer wit dan e4 speelt moeten we wel weten wat we moeten doen. Speelt wit iets anders, dan kun je verder gaan meet voordeel in de partij.} 6. e4 { Nu is de opdracht om de truc te vinden. Het levert zwart de winst op wanneer dit goed verder wordt gespeeld.} 6... dxe4 { zwart pakt een pion en dus moet wit wel terugpakken, anders staat hij achter} 7. Nxe4 { de dame komt slecht te staan wanneer het paard wordt gepakt.} 7... Nxe4 8. Qxe4 g5 { en wit moet de loper redden met:} 9. Bg3 { dan komt de laatste voorbereidende zet:} 9... Qa5+ { en wit kan eigenlijk mar met één ding normaal reageren} 10. c3 { het moeilijkste om te zien is dat onze dame het veld f5 nu dekt en de dame aanvalt} 10... f5 $1 { en wit verplaatst de dame naar het veld:} 11. Qe3 ( 11. b4 Qa3 $3 )11... f4 { [#] } 0-1 [/pgn]

Wit kan ook proberen om onze dame aan te vallen in plaats van het verplaatsen van de dame met 11 b4, wat is de oplossing hier voor zwart?

11 … Da3!! valt aan op c3, valt de dame aan en we kunnen ook f4 spelen om de loper in te sluiten. Zwart wint de partij, met het netjes uitspelen hiervan.

Voor zo ver de opening, hopelijk heb je er wat van geleerd. Dit is een training geweest voor de jeugd, waarbij een diepe truc zat, maar daardoor zal wit er ook sneller in trappen.

Niels Voortman,
Jeugdleider.