Training

Tijdens de trainingen van het seizoen 2022-2023 zijn de trainingen gestart met het trainen van tactiek door middel van openingen. De jeugd ziet zo welke tactiek er in bepaalde openingen zitten en leren zo zelf trucjes op te zetten in hun eigen partijen. Een voorbeeld van een training kun je zelf ook proberen, deze staat hieronder uitgewerkt. Naast het opzetten van de trucjes in de trainingen leer je ook hoe je zo’n opening speelt, dus het is niet alleen een trucje, maar ook een goede opening.

De jeugd speelt in dit geval zwart, dus het is ook het beste om zelf zwart te spelen. Denk ook goed na voordat je naar het antwoord kijkt, anders leer je er veel minder van. Sommige trucs zitten wat dieper dan je zou denken, dus blijf proberen, wanneer je er dan echt niet uitkomt, dan kun je naar de volgende zet gaan en het weer proberen, niet gelijk doorgaan met het gehele antwoord.

Wit kan ook proberen om onze dame aan te vallen in plaats van het verplaatsen van de dame met 11 b4, wat is de oplossing hier voor zwart?

11 … Da3!! valt aan op c3, valt de dame aan en we kunnen ook f4 spelen om de loper in te sluiten. Zwart wint de partij, met het netjes uitspelen hiervan.

Voor zo ver de opening, hopelijk heb je er wat van geleerd. Dit is een training geweest voor de jeugd, waarbij een diepe truc zat, maar daardoor zal wit er ook sneller in trappen.

Niels Voortman,
Jeugdleider.