Informatie

Welkom op de informatiepagina over de jeugdafdeling van de Nijverdalse schaakvereniging ENO. Op deze pagina krijg je meer uitleg over het schaken bij ENO en kun je, je aanmelden om een keer te komen kijken.

De jeugdafdeling schaakt elke maandag (niet in de vakanties) van 18:30 tot 19:30 uur in het wijkgebouw ‘De Brake’ (Schipbeekstraat 1, Nijverdal).

 

Proefperiode

Je mag altijd komen kijken op maandagavond. Dan ga je zien hoe het eraan toe gaat op zo’n maandagavond. Je draait een lesje mee en speelt een partijtje tegen iemand anders. De proefperiode duurt 6 weken en is helemaal gratis.

Lid worden en de lessen

Als je het dan leuk vindt om te schaken kun je lid worden van ENO. Normaal gesproken begin je dan in stap 1 van de officiële stappenmethode van de KNSB waarin je de basis van schaken gaat leren onder begeleiding van een goede trainer. Aan het einde van het seizoen ga je dan examen doen waarmee je een diploma kunt halen en waarmee je dan weer en stap hoger kunt gaan. Het niveau wordt dan steeds hoger en je gaat steeds beter leren schaken.
Verder zijn er ook speciale lessen waar de nadruk op de tactiek van het schaakspel ligt.

Competitie schaken

In het tweede half uur ga je dan spelen in een competitie tegen andere kinderen. Dan kun je het geleerde in de les toepassen in de partij! Na de partij kun je altijd tips krijgen van de trainers wat je kan verbeteren voor de volgende partij. Uiteraard zijn er ook toernooien waar je prijzen kunt winnen als je het goed doet!

Toernooien

Ook zijn er verschillende jeugdkampioenschappen en leuke toernooien waarop je prijzen kunt winnen, en ook veel schaakervaring kan opdoen. Door veel partijen te spelen word je steeds beter!
Ook organiseren wij ons eigen Grand Prix jeugdtoernooi, het ‘Henk van de Berg’ toernooi. Deze vindt altijd plaats in januari. Leuk om te laten zien aan je ouders, opa en oma, hoe goed jij al kunt schaken.
Daarnaast organiseren wij ook het schoolschaaktoernooi van de gemeente Hellendoorn. Je kunt met je eigen team van school doen mee doen, of zelf bij het individuele schoolschaakkampioenschap.

Doorstromen naar de senioren

Als je een goed niveau hebt en ongeveer 16 jaar bent kun je als je dat wilt doorstromen van de senioren. Meestal ben je dan al een sterk jeugdlid die een nieuwe uitdaging wil. Dat kan door, door te stromen naar de senioren. Als je dat tegen die tijd wilt ga je in plaats van 18:30 uur om 19:45 uur spelen in een spannende competitie tegen andere senior leden.

Aanmelden

Om je aan te melden als nieuw jeugdlid kun je een mail sturen naar Niels Voortman nielsvoortman3@hotmail.com. Van hem krijg je dan een uitnodiging om lang te komen op maandag. Je kunt natuurlijk ook mailen als je meer informatie wilt hebben.