Zaterdag 17 december 2022: S.V. E.N.O. 1 – W.S.G. 2

Nadat we in ronde 4 ons “doelsaldo” wat hadden opgekrikt door een 1,5 – 6,5 uitzege tegen Voorst 1 wacht ons nu dus in het eigen clublokaal het tweede team van het Winterswijks Schaak Genootschap, in de wandelgangen beter bekend als WSG.

Na lang wikken en wegen heeft onze teamcaptain besloten om de volgende 8 spelers de wei in te sturen (voor het gemak heb ik de tegenstanders ook alvast even vermeld):

Opstelling: S.V. E.N.O. 1 – W.S.G. 2

Bord 1zwartE. Alssema2057-
H. Abbink1912
Bord 2witG. Bielderman2134-M. Krosenbrink1906
Bord 3zwartJ. op den Dries2112-B. te Sligte1755
Bord 4witM. Johnson1924-J. Eckhardt1136
Bord 5zwartD. Klink1827-D. Boogaard1726
Bord 6witM. van Essen2049-G. ten Hietbrink1703
Bord 7zwartT. Beene1716-D. van Wamelen1752
Bord 8witR. Brinkhuis1760-A. Schley1704

Om voor uw reporter van dienst de verslaggeving ook een beetje boeiend te houden, heb ik besloten om in de stijl van het welbekende radio-sportprogramma “Langs de Lijn” verslag te doen. Met dien verstande uiteraard dat deze verslaggever alle 8 velden (of 8*64 = 512 velden) in het oog zal proberen te houden. Of dit allemaal lukt is natuurlijk de vraag, maar ik ga een poging wagen:

Net na enen geeft de scheidsrechter het fluitsignaal voor aanvang van de wedstrijd. Alleen Matthew is nog niet te bekennen. Hij blijft liever met dit weer nog even in de dug-out. Maar na een kleine 20 minuten verschijnt hij toch en kan uw verslaggever weer opgelucht ademhalen. Dit keer is er geen last-minute invalbeurt nodig.

Onze laatkomer laat er echter geen gras over groeien en heeft binnen 7 zetten al cruciale pionnen op e5 en f7 buitgemaakt. De zwarte toren is op het hoogst ongebruikelijke veld h7 terechtgekomen en wit geniet van een enorme voorsprong in ontwikkeling. Dit kan eigenlijk niet goed gaan voor invaller Eckhardt.

Het eerste speeluur is inmiddels voorbij en ik zal een korte impressie geven:

Etiën speelt met een geïsoleerde pion op d5 maar heeft wel mooie actieve mogelijkheden voor zijn stukken. Ik denk dat de stelling redelijk in evenwicht is.

Guys tegenstander heeft met ….De7 een wat ongewone opstelling ingenomen. Het zal voor zwart niet meevallen om zijn koningsvleugel te ontwikkelen. Ik denk dan ook dat wit zeker een plusje heeft.

Johan heeft zich goed ingehouden en een vrij comfortabele stelling bereikt waarin hij op den duur kansen heeft om op de koningsvleugel aan te vallen. Te meer daar wit zich tot nu toe vrij voorzichtig heeft opgesteld maar toch al wel wat zwaktes heeft toegestaan.

Matthew heeft duidelijk gebruik gemaakt van het speelsterkteverschil en staat inmiddels een dame tegen paard voor. Dit zal binnenkort het eerste punt opleveren.

Dennie speelt een ruilvariant waarin hij comfortabel gelijk spel heeft gekregen. Maar of er ook meer in zit zal de tijd moeten uitwijzen. De stelling is nogal symmetrisch.

Mark heeft een klein initiatief ontwikkeld en de zwakke zwarte pion op d6 buitgemaakt. Zwart probeert te counteren door op e4 te slaan maar daarna zijn wat tactische wendingen mogelijk die Mark twee paarden voor de toren geven.

Thijs heeft het centrum aan wit overgelaten en is eigenlijk de enige ENO-er die wat minder staat. Maar geen zorgen: er is nog genoeg tegenspel in de zwarte stelling te vinden.

Rodys tegenstander is vol van leer getrokken op de damevleugel om zodoende wits uiterst solide stelling te ontwrichten. Dat is tot op zekere hoogte gelukt maar Rody’s stelling is nog steeds in orde. Mogelijk kan hij in het vervolg gebruik maken van de door zwarte gecreëerde verzwakkingen.

Kwart over twee en Matthew heeft de buit al binnen. 1-0 voor ons.

Na anderhalf uur is er al wel wat tekening in de strijd:

Etiën heeft nog steeds zijn geïsoleerde d-pion maar zijn stukken doen goed mee. Dit zou zeker in het vierde speeluur wel een heel spannende partij kunnen worden met kansen voor beide partijen.

Guys tegenstander heeft miraculeus zijn koningsstelling toch kunnen ontwikkelen en staat nu best behoorlijk. Al heeft wit ook niet echt iets om over te klagen. De betere speler zal in het vervolg winnen.

Johan heeft duidelijk meer ruimte dan zijn tegenstander. Bovendien heeft wit een zwakke pion op d3. Ik denk dan ook dat er voor de WSG-er niet veel is om over naar huis te schrijven.

Bij Dennie zijn nu al veel stukken (inclusief alle torens) geruild. Ik denk dat er niet heel veel meer mogelijk zal blijken dan een bloedeloze remise.

Mark heeft ondertussen inderdaad het eindspel van twee paarden + toren tegen 2 torens gekregen. De winst zal niet zo makkelijk zijn maar wit kan risicoloos proberen om die te bereiken.

Thijs’ stelling blijft in mijn ogen problematisch. Zijn stukken staan niet echt optimaal en het ruimtevoordeel van wit blijft me zorgen baren.

Rody heeft zijn solide spelopvatting overboord gegooid en is op de koningsvleugel ten strijde getrokken. Dit geeft zwart natuurlijk ook weer kansen aangezien de witte koning wel wat tochtig staat. Ik denk dan ook dat het Rodys stelling niet helemaal goed heeft gedaan en de beste kansen zouden wel eens bij zwart kunnen liggen. Rody is inmiddels zijn witveldige loper kwijt en de witte velden in zijn kamp zouden erg zwak kunnen worden.

Dennie heeft uit het niets een pion gewonnen en het ontstane eindspel is wel zeer gunstig voor hem. Met nauwkeurig spel moet dit een volgende punt voor ons opleveren.

Na twee uur spelen is er al wel wat meer uitgekristalliseerd:

Bij Etiën zijn de dames eraf. Er is een volgens mij behoorlijk gelijkstaand eindspel ontstaan. Mijn voorspelling is dan ook dat dit remise wordt.

Guy heeft gebruik gemaakt van het feit dat hij nog niet gerocheerd heeft en probeert nu met h5 de h-lijn te openen tegen de zwarte koning. Ik denk dat wit nog steeds iets heeft en voorspel dat Guy uiteindelijk na lange strijd wel de winst zal grijpen.

Johan heeft de zwakke pion op d3 nu met een pion op e5 en c5 vastgelegd. Wit zal zich hier de rest van de partij zorgen over moet maken. Ik denk dan ook dat Johan gaat winnen.

Dennie heeft in het eindspel nog steeds een (centrum)pion meer. Mijn verwachting is dan ook niet anders dan dat hij moet kunnen winnen.

Mark heeft nog steeds zijn eindspel van paarden tegen toren. Wit staat beter en ik denk dat uiteindelijk Marks techniek doorslaggevend is.

Thijs’ paard is met a4-a5 naar een ongunstig veld gedrongen en de WSG-er staat wel heel overwegend. Ik denk dan ook dat Thijs dit niet gaat redden.

Rody heeft een gecompliceerde stelling waarin zwart toch wel iets meer pluspunten heeft. Met name de zwaktes van wit op de koningsvleugel springen in het oog. Te meer daar zwart nu een sterk paard op f5 heeft. Ik verwacht dan ook niet dat Rody deze stelling kan houden.

Verwachte uitslag om 15.15 uur : 5,5-2,5

Voorspellingen zijn dus niet zinvol zoals meteen blijkt. Etiëns tegenstander blunderde een vork op d2 (beide torens stonden door het paard op d2 aangevallen) en daardoor kwamen we om 15.20 uur op 2-0.

Mark heeft ondertussen met behulp van een sterk paard op e5 de pion op c6 buitgemaakt. Daarna heeft hij een vrijpion op de a-lijn kunnen creëren. De zwarte stelling lijkt nu niet meer speelbaar.

Thijs is een kwaliteit achter gekomen. Verder is zijn damevleugel nog onontwikkeld. Kan hij echter dit probleem oplossen dan staat hij met een pion + loperpaar als compensatie voor de kwaliteit heel behoorlijk.

Guy heeft na het verdwijnen van de dames de pion op g5 buitgemaakt. Al is het ontstane eindspel nog lang niet duidelijk en zal er nog hard gewerkt moeten worden om het punt binnen te halen.

Johan heeft zijn goede stelling omgezet in een behoorlijk onduidelijke stelling. Al biedt de pion op f3 hem wel kansen om de witte koning op g2 mat te zetten. (Johans dame staat al op h3!) Het bleek in ieder geval dat deze tactische mogelijkheden de WSG-er te machtig waren. Hij zag zich namelijk gedwongen om de kwaliteit te geven.

Mark heeft inmiddels zijn a-pion op a7 gekregen. De zwarte stelling zal niet lang meer te houden zijn.

Thijs heeft nog steeds problemen met zijn toren en loper op de damevleugel (deze staan nog altijd in de beginpositie). Hij zal flink moet vechten om nog weer in de partij te komen.

Rody heeft ondanks zijn moeilijke positie wel een pion buitgemaakt. Al heeft hij nog steeds wel veel zwaktes en is deze pion nog niet bepaald winnend te noemen.

Mark heeft de pion kunnen promoveren tot dame. Nu is de winst een kwestie van tijd.

Thijs’ tegenstander heeft de kwaliteit teruggeofferd en Thijs staat nu met zijn loperpaar en open g-lijn (tegen de witte koning) heel behoorlijk.

Inmiddels is Johans initiatief op de koningsvleugel doorgeslagen. Hij kreeg een reus van een pion op f2 en won via een klein trucje een volle toren. 3-0 dus

Mark ging voor een tweede dame en dat gaf de tegenstander de gelegenheid om met goed fatsoen op te geven. 4-0 en het matchpunt is in ieder geval alvast binnen.

Thijs’ open koningstelling speelde hem uiteindelijk parten en hij werd op h8 matgezet. 4-1

Rody verliest in een kort tijdsbestek maar liefst twee pionnen. Het eindspel is met twee pionnen minder vrijwel niet te houden voor hem.

Guy staat er ondertussen twee voor en Dennie heeft nog steeds zijn pluspion.

Het is duidelijk dat Guy gaat winnen en Rody gaat verliezen. Het komt dus op Dennie aan om de eindstand te bepalen. Wordt het 5,5-2,5 of 6-2?
Guy scoort om 16.50 uur inderdaad de 5-1.

En Rody kan de vrije b-pion niet langer stoppen en moet zijn koning omleggen. (5-2) Nu is het aan Dennie maar die kan vrijwel niet aan eeuwig schaak ontsnappen. 5,5-2,5 lijkt dus zeer waarschijnlijk. En dat is het ook geworden.

Al met al een keurige overwinning. Doordat het tweede van Wageningen met 4,5-3,5 heeft gewonnen van Apeldoorn 3 staan we nu precies gelijk met hen op de eerste plek in de 4e klasse B.

Klik hier om de ranglijst te bekijken.

Adriaan Poffers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *