ENO zaterdag 1 – Caïssa Elburg 1 3-5

Etien in opperste concentratie

In de derde ronde van klasse 4B in de landelijke schaakcompetitie kreeg ENO bezoek van Caissa uit Elburg. Op papier iets zwakker dan het Nijverdals achttal, maar we moesten het zien te klaren met drie invallers.

Het begin was bemoedigend. Door een blunder kon Harry op bord 8 al snel een punt incasseren. (1-0) Matthew stond al gauw twee pionnen voor maar liet zijn toren buiten spel zetten en niet veel later moest hij opgeven. (1-1) Invaller Amir hadden we aan bord 1 “geofferd”. Hij stond na de opening niet eens zo gek, maar tegen een sterke tegenstander is het moeilijk de stelling te consolideren. Hij verloor dan ook uiteindelijk. (1-2) Etiën trof een 2000+ ratinghouder en dat was te merken.  Onze kampioenenkiller kwam een kwaliteit achter en dat bleek te veel van het goede. (1-3)

Aan het vierde bord stond Adriaan beter vanwege meer ruimte maar een klein rekenfoutje deed alle voordeel verdampen en hij moest in remise berusten. (1,5-3,5)

Niet veel later werd ook aan bord 7 het punt gedeeld. Niels kon in een heftig op en neergaande partij ook niet verder komen dan remise. (2-4)

Nu was het alles of niets voor de laatste twee spelers. Jelle had in het centrum een vrijpion op de 6e lijn, maar een stuk achter. Door venijnige penningen kon hij druk blijven uitoefenen, het stuk terugwinnen en daarna pionnen van de tegenstander opruimen. (3-4)

Rody speelde in het eindspel met paard en toren tegen loper en toren en elk vier pionnen. Zijn paard kwam wat ongelukkig te staan op de 2e rij. Daardoor kon hij niet voorkomen dat de torens geruild werden en zwart een verre vrijpion op de h-lijn kreeg. Die kon met het paard gestopt worden maar meer dan remise zat er nu niet meer in. Dit was voor hem geen optie en een poging op tijd te winnen mislukte. (3-5)

Klik hier voor de actuele stand en de persoonlijke uitslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *