Verslag ENO 1 – Voorst 1

Al enkele jaren worstelt het vlaggenschip van de schaakvereniging Ernst, Nut en Ontspanning met de vraag hoe kampioen te worden in de vierde klasse van de landelijke schaakbond.

Nu lijkt het recept toch gevonden te zijn: in acht ronden verspeel je maar liefst 4 wedstrijdpunten maar desondanks sta je voor de laatste ronde een geruststellend aantal van 2 punten voor. Een 4-4 gelijkspel volstaat in de laatste ronde tegen de onberekenbare mannen uit Voorst.

In het vervolg van dit relaas zal ik chronologisch proberen te schetsen of en zo ja, hoe het kampioenschap tot stand is gekomen.

11:15 uw verslaggever verschijnt bij wijkgebouw De Brake. Net op tijd want de “sleutelmeesteres” is ook net in aantocht. Direct gevolgd door onze teamcaptain en zijn eega.

12:00 kennelijk zijn onze manschappen nog vol bezig met de voorbereiding op hun partij. Net voor twaalven stuiven namelijk Thijs, Jelle en Etiën de speelzaal binnen. “Saved by the bell” zullen we maar zeggen.

12:05 ook Matthew heeft inmiddels de weg naar ons clubhuis kunnen vinden.

12:10 traditiegetrouw sluit Guy de rij van binnenkomers. Tegenstander Lûtsen Dooper (prachtige naam) wacht al rustig op ons “zwaargewicht” (qua ELO natuurlijk 😉)

12:30 eerste rondje langs de velden. (De assistent wedstrijdleider moet zich toch een beetje nuttig maken)

Etiën heeft in het eerste half uur een acceptabele stelling opgebouwd. Hij heeft zijn stukken netjes kunnen ontwikkelen en voldoende ruimte voor zijn manschappen weten te vinden. (Prognose: remise)

Johan is het in een half uurtje al gelukt om zijn tegenstander flink in het defensief te dringen. De zwarte stukken moeten het met weinig ruimte doen omdat Johans pionnen al flink vooruitgeschoven zijn. (Prognose: winst)

Matthew heeft de speelstijl van de speler uit Voorst (zie bord 2) gekopieerd. Hij staat met zwart net zo gedrongen. Met name zijn witveldige loper heeft voorlopig geen enkele toekomst. (Prognose: verlies)

Guy is al in een eindspel beland. Het is wel een gunstig eindspel voor hem aangezien hij het loperpaar heeft en de halfopen a-lijn door hem benut kan worden. (Prognose: winst)

Van Jelle had ik na zijn robuuste spel van maandag goede hoop dat hij nu weer een goede opening op het bord zou toveren. Helaas bleek dit misplaatste hoop. Hij heeft grote moeite om zijn stukken überhaupt in het spel te krijgen. (Prognose: verlies)

Dennie geeft met wit daarentegen wel het goede voorbeeld. Zijn stukken zijn netjes in stelling gebracht terwijl zijn tegenstander nog zijn volledige damevleugel moet ontwikkelen. (Prognose: winst)

Bij Thijs is ook al een eindspel ontstaan. In tegenstelling tot bord 4 beschikt hij nog wel over het loperpaar. Hier is dan ook de open a-lijn het enige pluspunt voor wit. Veel is het echter niet. (Prognose: remise)

Niels is (met een beetje hulp van zijn tegenstander) voortvarend van start gegaan. Hij heeft veel meer ruimte voor zijn volledig ontwikkelde stukken en de man uit Voorst is nog niet helemaal zo ver. Bovendien heeft hij al wat zwaktes toegestaan. (Prognose: winst)

Al met al lijkt het erop dat we een 5-3 overwinning bij elkaar kunnen scharrelen. Dat zou genoeg zijn voor een feestje. 😉

13:00 het eerste speeluur is voorbij. Tijd voor een nieuwe inventarisatie

Etiën staat nog steeds solide maar wit heeft wel een klein initiatief op de damevleugel. Kan zwart dat neutraliseren dan heeft Etiën goede kansen. (Remise)

Johan heeft zijn overwicht uitgebouwd. Zwarts stukken bivakkeren op de onderste rij. Bovendien staat zwarts koning nog op e8 en het is niet duidelijk waar hij een veilig heenkomen kan vinden. (Winst)

Matthews stelling is onveranderd moeilijk. De witveldige loper is nog niet een echt kampioenwaardig stuk. 😉 (Verlies)

Guy heeft nog steeds een licht overwicht. Hij zal echter nog wel hard moeten werken om progressie te boeken. Maar dat laatste is hem uiteraard wel toevertrouwd. (Winst)

Jelle is nog steeds in de problemen. Zijn torens, lopers en koning staan nog in de beginstand. Dit type spel valt niet onder de welbekende “gouden regels voor de opening”. (Verlies)

Dennie heeft binnen het uur al een vanuit positioneel oogpunt gewonnen stelling opgebouwd. Zwart heeft nog immer niet zijn damevleugel ontwikkeld en dat begint toch wel te knellen aangezien Dennie al de nodige pittige vragen aan zwart stelt. (Winst)

Bij Thijs is er weinig tekening in de strijd. Zijn steling is solide en biedt voldoende kansen op remise. Of er meer mogelijk is, hangt af van de kwaliteit van de zetten van de sympathieke man uit Voorst. (Remise)

Niels heeft inmiddels het loperpaar moeten afstaan maar daarvoor heeft hij prachtige open lijnen voor zijn torens gekregen. Verder heeft hij nog steeds een mooi ruimte-overwicht, sterk paard op d6 en heeft zwart te kampen met wat zwaktes in zijn stelling. (Winst)

Ook na het eerste uur ziet het er veelbelovend uit: 5-3

13:16 Nieuwflits!!! In mijn ooghoek zie ik dat Dennie een kwaliteit wint. Compensatie is er niet voor. Het is eerder dat wit qua stelling een bonus op zijn kwaliteit voorsprong heeft. Dit zou normaal gesproken niet al te lang meer moeten duren. De zwarte stelling staat op instorten. (Winst)

13:21 Bij Niels besluit zijn tegenstander zijn f-pion een veldje op te schuiven. Dit heeft echter serieuze consequenties. Veld e5 en de achtergebleven pion op e6 worden onherstelbaar zwak.

13:30 de strijd is nu anderhalf uur onderweg en er is al flinke tekening in de strijd.

Etiën is nog in de keep-modus. Maar zoals we weten is hij een taaie rakker. De kans dat er snel een doelpunt door wit gescoord wordt is dan ook niet groot. (Remise)

Johan is alweer wat opgeschoten. Hij heeft het loperpaar van zwart buitgemaakt. (En dan zwarts sterke zwartveldige loper in het bijzonder) Zwarts stelling heeft dan ook geen pluspunten meer. Het is afwachten totdat er mooie combinaties in de stelling komen. (Winst)

Matthew heeft zich proberen los te wurmen. Dit heeft hem echter wel het loperpaar gekost. Hij is nu veroordeeld tot een passieve verdediging met zijn slechte loper van de witte velden. (Verlies)

Guy is nog steeds rustig aan het poken. Kijken of hij een gaatje in de zwarte vesting kan vinden. Ik heb goede hoop dat dit hem nog gaat lukken. (Winst)

Dennie brengt de 1-0 op het scorebord. In knap 90 minuten weet hij als een ware Max Verstappen zijn tegenstander naar huis te rijden.  Nu zijn bijdrage er voor dit seizoen op zit kan hij zich richten op het bezoekje aan de GP van Oostenrijk (eind juni).

Jelle probeert zich met onorthodoxe middelen los te werken. Hij gooit (na de pionnen op de damevleugel) nu ook zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren. Het is wel de vraag wat de residentie van zijn majesteit op e8 zal worden…. (Verlies)

Thijs heeft lichte progressie geboekt. Hij heeft wits loper van de zwarte velden kunnen ruilen. De enige op het bord gebleven loper (zwarts zwartveldige loper) is nu een erg mooi stuk aangezien Thijs de meeste van zijn pionnen op wit heeft staan. Voldoende voor winstkansen is het echter bij lange na nog niet. (Remise)

Niels tegenstander is ondertussen behoorlijk de mist in gegaan. Wit kon met Dxe6 schaak de koning naar de h-lijn dirigeren. Hiervan gaf Fritz vroeger al aan dat “hij het mat kon ruiken” en dat bleek in de praktijk ook (13:50) zo te zijn. 2-0

Niels bekroont hiermee een goed (inval)seizoen met 3 uit 4.

13:46 Jelle offert in wanhoop de pion op g5. Tegenspel levert het echter niet op. Dit kan niet goed gaan voor hem. (Verlies)

14:00 we zijn (zo leert de ervaring) zo’n beetje halverwege. En intussen hebben we dus al een geruststellende 2-0 voorsprong opgebouwd. Slechts 2 bordpunten zijn nog nodig om de vlag uit te hangen.

Etïens situatie is nog niet echt gewijzigd. Maar dat betekent ook dat wit nog niet verder gekomen is. Geruststellend dus! (Remise)

Johan heeft ondertussen tactisch toegeslagen. Hij wint groot materiaal. Zijn pion is namelijk al op g7 beland en de dreigende promotie plaatst zwart voor onoverkoombare moeilijkheden. (Winst)

Van goede wijn zeggen ze altijd dat hij rijpt met de jaren. Zou dat ook voor slechte stellingen gelden? Dat ze steeds ietsje slechter worden? Het lijkt er bij Matthew wel op. Weinig hoop is er op dit moment voor hem. Hij heeft permanente zwaktes en een door de witte pionnen sterk gehinderde witveldige loper. Al moet ik zeggen dat hij in het verleden zich wel vaker uit dit soort hachelijke situaties heeft gered. (Verlies)

Guy heeft door een wat onvoorzichtige paardzet van zwart ineens volop zicht op de zwarte a-pion. Deze is niet meer te verdedigen en wordt dan ook in dank aanvaard. Onze kopman kan nu zeer relaxt op winst spelen. Hij loopt nagenoeg geen risico. (Winst)

Jelle staat niet alleen positioneel minder maar heeft zoals eerder gezegd ook een minuspion. Stockfish zal hier ook niets in zien en minstens +3 voor wit aangeven. (Verlies)

14:03 nog net voordat mijn rondje ten einde is wint Johan en maakt de stand 3-0. We staan dus eigenlijk al op matchpunt. 😉

Thijs is nog steeds met een solide partij bezig. Maar zijn tegenstander geeft ook geen krimp. Remise lijkt het logische resultaat. Even later probeert de man uit Voorst nog een erg doorzichtig mat in 1. Maar Thijs kan dit uiteraard makkelijk pareren.

14:30 bij Etiën zijn er de nodige complicaties geweest. En hij lijkt hier erg goed uit tevoorschijn te komen. Zwart wint de kwaliteit terug en staat vervolgens met 2 pluspionnen en het loperpaar duidelijk beter tot gewonnen. (Winst)

Matthews stelling is nog steeds kritiek. Hij heeft een “kruk” van een loper op d7 die volledig omsingeld is door zwarte pionnen van de witte velden. Misschien moeten we voor deze loper een rollator aanschaffen. 😉 (Verlies)

Guy heeft twee centrale pionnen tegen een vrijpion van zwart op de b-lijn. Deze is echter makkelijk te neutraliseren aangezien de witte stukken (toren en paard) erg actief zijn. Het is dan ook een kwestie van tijd totdat Guy echte winstgevende progressie gaat boeken. (Winst)

Jelles stelling balanceert op de rand van speelbaarheid. Wit heeft een machtige pion op d6. En zwarts loper op b7 en zijn zwarte velden zijn zwak.

Thijs speelt het eindspel als een jonge Karpov. Wit komt er qua winstkansen niet aan te pas. Dit moet ons weer een halfje dichter bij de 4-4 kunnen brengen.

In de prognose lijkt het nu 5,5-2,5 te worden.

14:43 het tijdstip van de waarheid. Thijs speelt remise! 3,5 – 0,5. En Etiën biedt vervolgens vanuit een positie van overwicht het beslissende halfje aan zijn tegenstander aan. Dit is “an offer he can’t refuse” en daarmee komen we op 4-1. Kampioenschap binnen!!!!

14:53 Guy voegt een tweede pluspion aan zijn collectie toe. En niet zomaar een pion. Zwarts vrijpion op de b-lijn verdwijnt in het “doosje”. Hierna is de winst natuurlijk een kwestie van techniek. (Winst)

14:55 Matthew heeft definitief zijn toevlucht gezocht tot het twee-rijen-systeem. (7e en 8ste rij) Alleen het trotse paard op d5 ontvlucht deze malaise.

14:55 Guy wint en maakt de score 5-1. Bovendien komt hij hiermee op de prachtscore van 7,5 uit 9. Hiermee is hij voor ons de topscorer dit seizoen.

15:03 Jelle verliest een stuk en zijn tegenstander wikkelt in het vervolg vakkundig af naar een pionneneindspel. Met twee pionnen minder is dit voor Jelle niet te doen.

15:15 Jelle strijkt de vlag en brengt daarmee de stand op 5-2

Matthew is nu nog als enige bezig. Deze strijd duurt nog tot 16:45. Langzamerhand raakt de man uit Voorst de grip op de partij wat kwijt. Matthew krijgt op de een of andere manier toch wat vage en minder vage tegenkansen. Uiteindelijk kost een flinke blunder van de aimabele man uit Voorst hem de kop. Matthew maakt met een kleine combinatie een volle toren buit waarna het eindspel verloren is voor wit. Uiteraard is dit niet geheel (of geheel niet) verdiend gezien het spelverloop. Maar hiermee komt de einduitslag wel op 6-2. Hoogste tijd voor wat snelschaken, pizza en patat. Het was nog lang onrustig in De Brake… 😉

 

Het winnende team met links wedstrijdleider Herman Keizer

Uw assistent wedstrijdleider voor de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *