ENO1 wint van ASV 5. Of: HET DUBBELE WONDER!!

Afgelopen zaterdag 3 februari is het eerste team op pad gegaan naar Arnhem, voor de 6e ronde van de KNSB-competitie. We hebben het niet meer in eigen hand, sinds we verloren hebben van Barneveld 2. Het enige dat we kunnen doen is blijven winnen, blijven pushen… En hopen dat Barneveld 2 toch nog ergens onderuit gaat. We moesten Rody missen, maar hadden in Niels een sterke invaller gevonden. Dan was er alleen nog 1 probleempje met Dennie… Hij moest om 4 uur al weg, terwijl de wedstrijd begon om 1 uur. Er was geen invaller meer te vinden voor Dennie, dus hij moest dit maar op de één of andere manier voor elkaar zien te krijgen. En hoe dat afliep leest u zo.

ENO onder druk

Het werd al vrij snel duidelijk dat dit geen makkie zou worden. ASV5 is een eigenaardig team, dat het bijvoorbeeld had gepresteerd om van ASV4 te winnen! Op papier waren wij veel sterker, maar dat was op de borden niet terug te zien. Niels had bijvoorbeeld een prima stelling aan bord 7, maar door een misrekening moest hij de koning omleggen. Van de partij van Matthew heb ik niet veel gezien, maar de koningsaanval die hij aan het doen was werd weerlegd en hij kwam materiaal achter. En moest ook opgeven.
Dan hadden we Thijs nog, die wat ongelukkig uit de opening was gekomen en bovendien een tegenstander trof die nagenoeg foutloos speelde.

Thijs begon al wat wanhopig te worden en gooide hier …h5?! Erin. De stelling was al verloren, maar na deze zet had wit met bijvoorbeeld 16 Ph6+ keihard kunnen toeslaan. Het werd nog een beetje anders gespeeld, maar de stelling was zo oncomfortabel voor zwart, dat hier ook opgegeven moest worden. Back to the drawing board voor deze opening…

Wonder #1

Uw teamcaptain begon al aardig somber te worden, want we moesten dus al 3 verliezen compenseren. Er moesten nu echt mensen gaan winnen, of we zouden hier dik verliezen! En een blik op Dennies bord maakte me ook niet echt vrolijker…

En niet dat hier nu meteen iets mis mee is, gelijke pionnen. Dennies loper is misschien iets beter dan het paard van zwart… Maar de tijd, jongens, de tijd… Het was namelijk al 4 uur en Dennie zat op hete kolen. Er moest NU een winst komen, of Dennie zou misschien zelfs remise aan moeten bieden, wat heel slecht zou uitpakken voor het team. En toen gebeurde, als donderslag bij heldere hemel, wonder #1:

33 Dc1-Txe1?? WAT!? Dacht de tegenstander dat dit schaak was ofzo? Hoe laat je zo je dame op c7 in staan? Verbouwereerd gaf hij op. En nog gekker keek hij, toen Dennie snel zijn hand schudde en zei dat hij dan ook meteen weg moest. De man heeft nog een half uur achter zijn bord gezeten om dit tot zich door te laten dringen.

ENO komt nog verder terug

Nu wisten we dat we in ieder geval niet keihard zouden verliezen. Want bijvoorbeeld Guy stond gewoon goed. En hij speelde hier het fraaie 28… Dxa2, waarna wit het paard moet ruilen. Vervolgens worden Guy’s b-pion en de slechte loper op f1 wit fataal.

En ikzelf kon op bord 4 de wedstrijd wel weer naar 3-3 tillen.

Hoewel mijn tegenstander het loperpaar had veroverd, heeft hij het hier toch zwaar. Nodig is 28 c5, zodat doormiddel van de aftrekaanval de pion op d3 gepakt kan worden. Hij speelde hier echter de blunder 28 Lc6. En na … Pxf2 heb ik twee verbonden vrijpionnen, op de e- en f-lijn. Deze ramden hard door de stelling van wit heen en zo werd het 3-3.

Maar 4-4 zou niet genoeg zijn! We hadden meer winsten nodig! Jelle dan? Maar Jelle had in de opening al een pion weggegeven en stond onder druk. Hier volgde 32…Txf4 33 Td8+-Kf7 34 Td7+-Kg8. Jelle kan onmogelijk op winst spelen. (Vandaar dat het misschien handiger was om op zet 28 …Dxf4 te spelen, zodat de onderlijn gedekt blijft.) De tegenstander zag er ook geen heil meer in en bood remise aan, die Jelle wel aan moest nemen. De engine zegt dat wit kan winnen met 34 h3, maar de stelling is heel onduidelijk en gevaarlijk.

Wonder #2

 Plus, deze remise kwam hun goed uit. Want Etiën, die nu als enige nog aan het schaken was, kon onmogelijk winnen!! Onmogelijk, omdat hij in de opening door een truc van zwart veel materiaal was kwijtgeraakt.

Etiën speelde hier nietsvermoedend 16 b4?? En hierop kan zwart …Pe5!! spelen. Op 17 dxe5 volgt gewoon …Lxe5 en er hangt van alles bij Etiën. De tegenstander zag het eerst niet, maar later wel en er gingen twee pionnen verloren bij Etiën. We hadden dus nu 3 tegen 4 op de koningsvleugel, 2 tegen 3 op de damevleugel, plus het feit dat de loper veel sterker is dan het paard in zo’n open stelling. Op het moment dat het 3,5-3,5 stond liep Jelle naar Etiën en vertelde hem het deprimerende nieuws: Je moet winnen!!

Maar goed, toen stond het zo. Hoe moet Etiën dat dan voor elkaar krijgen? Natuurlijk bleef hij wel strijden, maar op een gegeven moment heeft hij de hoop om te winnen ook opgegeven. 4-4 dan maar, was zijn insteek nu. En backstage was het team aan het treuren. Geen teamwinst betekende dat het seizoen waarschijnlijk voorbij was, omdat Barneveld 2 dan weer een punt extra uit zou lopen.
Hoe wisten wij als publiek trouwens dat Etiën niet meer op winst speelde? We hoorden hem remise aanbieden op zet 54. Zwart heeft daar natuurlijk geen trek in en speelt door. Ook de zetten die Etiën vanaf nu speelt, wijzen op een remise-poging:

56 Tc6. Als zwart die aanpakt, is er letterlijk geen manier meer voor ENO om te winnen. En ASV5 zou hun positie in de klasse hebben verstevigd. Maar zwart wil nog steeds op winst spelen. Er volgt overigens 56 Tc6-Te5 47 Kf4!?. Dit is een van de beste zetten, want als zwart het paard aanneemt, kan Etiën de b-pion veroveren en proberen te keepen met toren tegen toren en loper. Maar nogmaals: Dan kunnen we dus niet winnen!

Kwestie van tijd dus, voordat dit in remise verzandt. De koning van Etiën staat binnen het vierkant, dus dat redt zwart waarschijnlijk niet meer, vindt ook de engine.

Hier speelt Etiën 59 Ke4 en er volgt …b4. Een golf van ontzetting door de speelzaal, want dit loopt MAT!! En wij zien als in een soort slow-motion de hand van Etiën naar zijn paard gaan. Maar hij trok zijn hand weer terug!!! Hij heeft nog meer dan een kwartier op de klok om hier rustig naar te kijken. En ik zie dat hij begint te rekenen en toen wist ik zeker dat hij het ging vinden.

60 Th6+!-Kg4 61 Th4#!!

Checkmate and a handshake!!

En ongeveer een uur later zaten we bij de Griek te proosten op het dubbele wonder van Dennie en Etiën. En op de kansen die er nog steeds zijn voor ENO1!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *