ENO 1 – ASV 4: opdracht voltooid

Op 16 december de belangrijke 5e ronde in de knsb klasse 4b. Een thuiswedstrijd tegen ASV4 uit Arnhem. En gelet op de stand in de competitie ging ons eerste team met een simpele opdracht het veld in : WINNEN. Aan het einde van de dag met een uitslag van 5-3 in ons voordeel kun je dus zeggen : opdracht voltooid!

Maar zo simpel was het toch ook weer niet. Zie dit relaas.

Vanaf het begin waren diverse ENO-spelers direct goed bezig om snel een voorsprong te nemen
Aan bord 3 haalde Niels snel het eerste punt binnen. Niels speelde zijn bekende goede spel en zijn tegenstander werden de problemen al ras te veel. Daarna volgden Guy en Mark. Vanuit een min of meer gelijke stand kon Guy (bord 2) een doorbraak forceren met zijn e-pion die van e3 doorliep naar e6. Vervolgens een inbraak op de koningsvleugel en een prachtig geforceerd mat. Toen was Mark aan de beurt aan bord 5. Mark liet zijn tegenstander wat komen en sloeg links en rechts een pion binnen. En wikkelde zeer bekwaam af naar een zege. In de eindstand een pionnenketen van d3 naar h7 en een vrijpion op de a-lijn. 3 pionnen meer en een tussenstand van 3-0.

Volgens mijn beeld ging toen aan bord 8 Thijs ten onder. Daar leek het eerst zeker niet op. Was toch een gelijke stelling maar ineens was hij ergens 2 pionnen kwijtgeraakt.
En aan bord 6 speelde ik zelf (Jelle) een moeilijke strijd. Ik was niet helemaal goed uit de opening gekomen, maar had wel een pion kunnen buitmaken toen mijn tegenstander zijn voordeel liet lopen. Daarna kon ik de zwarte koning opjagen maar speelde niet de beste aanvalszet en stond zwart gewonnen. Maar toen mijn opponent een dame weggaf in ruil voor een toren was het pleit beslecht en liet hij zich sportief mazzelen.
Tussenstand 4-1. Wat kon ons nog gebeuren!

Maar ja, aan bord 1 vergat Dennie dat hij in plaats van zelf te promoveren beter op remise had kunnen spelen door zijn paard te offeren tegen de witte vrijpionnen. En ook aan bord 7 ging het mis voor Matthew. Ik dacht dat ook daar remise mogelijk was geweest maar helaas een nederlaag.
Adriaan was nog bezig en hij had na enige ruilingen een mooie stelling gekregen. Pion op f6, die onaantastbaar was. En dame en toren die goed samenwerkten. Het leek dat zwart nog wat tegenspel kreeg maar dat was gezichtsbedrog. Adriaan bracht dame en toren naar de 7e rij en mat was onafwendbaar. Slotuitslag 5-3.

Een mooi resultaat omdat leider WSG verloor en dus staat ENO 1 nu 1 matchpunt achter de koploper. Als we de volgende rondes allemaal winnen dan kunnen we nog steeds kampioen worden.

Rapporteur Jelle Beintema

We traden aan zonder vaste spelers Johan, Etienne en Rody maar hun vervangers Mark, Niels en Adriaan scoorden allemaal een vol punt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *