Adriaan Poffers traint senioren

In bijna een kwart van de schaakclubs in Nederland wordt (wel eens!) getraind. Dat is natuurlijk een laag percentage als we het vergelijken met een willekeurige andere sport. Veel clubschakers willen sterker worden. De gemiddelde clubschaker trekt er thuis dan ook flink aan. Boeken genoeg, iedereen heeft thuis wel een flink rijtje schaakboeken staan. En er wordt geschaakt op internet, bijvoorbeeld via www.lichess.org. De harde realiteit is helaas wel dat de meeste schakers ondanks hun inspanningen nauwelijks sterker worden en min of meer blijven hangen op hetzelfde niveau. Als snel verslapt de inzet en het schaken blijft beperkt tot de wekelijkse clubavond en de competitiewedstrijd.

ENO is daarom blij dat Adriaan Poffers zich beschikbaar heeft gesteld om de senioren te gaan trainen. Adriaan is elke maandagavond aanwezig zijn op de schaakclub. Je kunt met hem sparren over jou partijen, en waar je tegen aan loopt bij het schaken.

Goede training is vereist om vooruit te komen. Waar kan Adriaan bij helpen?

 • Bespreking van de eigen partijen.
  Adriaan is een trainer met niet alleen voldoende speelsterkte, maar vooral een trainer die zich kan verplaatsen in spelers met een mindere speelsterkte.
 • Oefenstof om de zwaktes weg te werken en nieuwe zaken te leren.
  Partijen van spelers tot een rating van 2000 worden vrijwel uitsluitend door tactische fouten beslist. Aan tactiek werken loont daarom altijd. Er zal een zoek- en oplosstrategie worden aangeleerd. Uit de analyse van partijen van spelers tot 1500 blijkt dat ook aandacht voor simpele basisvaardigheden soms nodig is. Voor hen geldt in bijzondere mate dat hun ‘bordvisie’ onvoldoende ontwikkeld is. Een voordeel scoren met een dubbele aanval wordt nog wel eens gemist.
 • Regelmatige schaakstudie.
  De kunst is om het juiste niveau te studeren. Vaak wordt de lat te hoog gelegd. Dat leidt tot teleurstellingen: de inzet en de gebruikte tijd staan in geen verhouding tot de vooruitgang in speelsterkte.
 • Heb geduld
  De vooruitgang komt niet van de een op de andere week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *