Schaken als 55-plusser bij de Welle     

Woensdag 8 januari, ’s morgens om 8.45 uur; naar de Cirkel voor de eerste schaakpartij in het nieuwe jaar. Iedereen “een voorspoedig Nieuwjaar” gewenst. Gerrit Stokvis is de grote animator van het 55-plus schaak bij de Welle. Voor zijn inzet wordt hij deze morgen door de deelnemers verrast met een attentie in de vorm van een drankje en iets eetbaars.

Gerrit Stokvis, de grote animator neemt een attentie in ontvangst
Gerrit Stokvis, de grote animator neemt een attentie in ontvangst

Als ik mijn plaats opzoek heeft mijn tegenstander de stukken al op het bord geplaatst, en na wat bijgepraat te hebben kan de wedstrijd beginnen. Nu is het schaken in de Cirkel vooral een ontspannende bezigheid; de meeste spelers zijn aan elkaar gewaagd en een mooie partij spelen is belangrijker dan winnen.

Het verloop van de partij is zoals zo vaak enerverend; na een gelijk opgaande opening gaat mijn tegenstander in de fout; om mat te voorkomen moet hij zijn dame voor een paard ruilen; dit kan ik eigenlijk niet meer verliezen! Luttele zetten later geef ik een loper weg, en daarna nog eens de kwaliteit. Wel met een aantal plus-pionnen, maar er blijkt dan een eindspel te zijn ontstaan waar mijn tegenstander 2 torens heeft en ik de dame met een paar extra pionnen. Ik probeer nog wel of mijn tegenstander in de fout gaat, maar als dat niet het geval is accepteer ik zijn remiseaanbod. Mijn eindspelkennis is niet toereikend om deze partij te winnen, en verliezen wil ik ook niet.

De dames van de Welle verzorgen op deze ochtenden de koffie, vanmorgen zit er een lekker soesje bij, om het nieuwe jaar goed te beginnen. Bij de uitslagen zie ik dat er 3 partijen in remise geëindigd zijn, terwijl 4 partijen een winnaar hebben opgeleverd. Er zijn nogal wat onverwachte uitslagen bij; de “zwakkere” spelers weten toch regelmatig hun punt te pakken. Een plezierige schaakochtend in de Cirkel, waar ik nog lang aan mee hoop te doen.

(Thuisgekomen bleek na analyse dat mijn partij toch te winnen was geweest, …… als ik maar genoeg eindspel kennis had gehad)

Wim Brinkhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *